Kuchnia Tunezyjska

Utworzone: środa, 26, kwiecień 2017 / Kuchnia Tunezji
Tags: Kuchnia tunezyjska, Sałatki, Mechouia
Sałatka Mechouia (سلاطة مشوية) to jedna z najważniejszych tunezyjskich potraw, można wręcz powiedzieć, że to "popisowe" danie mieszkańców tego kraju. Tunezja | Sałatka Méchouia to w dosłownym znaczeniu ... [ +++ ]
Utworzone: środa, 26, kwiecień 2017 / Kuchnia Tunezji
Tags: Kuchnia tunezyjska, Desery, Assidat zgougou
Assidat zgougou to tradycyjny deser, który przygotowuje się przede wszystkim podczas święta Mawilid nazywanego także Mawlid an-Nabi, czyli urodzin proroka Mahommeta. Obchodzi się je w miesiącu rabi’al-awwal, ... [ +++ ]
Utworzone: środa, 19, kwiecień 2017 / Kuchnia Tunezji
Tags: Kuchnia tunezyjska, Desery, Baklaoua
Baklaoua (czyt. baklawa) to jeden z najpopularniejszych deserów tunezyjskich. Aromatyczny, słodki i pożywny idealnie pasuje do czarnej tureckiej kawy – Ahwa arbi. Tunezja | Baklaoua – tradycyjne tunezyjskie ... [ +++ ]
Utworzone: środa, 01, marzec 2017 / Kuchnia Tunezji
Tags: Kuchnia tunezyjska, Zioła i przyprawy
Dania kuchni tunezyjskiej charakteryzują się intensywnymi smakami i aromatami. Wszystko dzięki ziołom i przyprawom. Które z nich warto kupić będąc w Tunezji? Tunezja | Świeży tymianek (by cookbookman ... [ +++ ]
Utworzone: czwartek, 23, luty 2017 / Kuchnia Tunezji
Tags: Kuchnia tunezyjska, Desery, Zlabia
Zlabia lub zlebia (زلابية) to ciasteczka znane w wielu krajach Maghrebu, które spożywane są podczas świętego miesiąca postu, czyli Ramadanu. Jest to jedna ze specjalności tradycyjnej kuchni orientalnej, ... [ +++ ]
Utworzone: czwartek, 09, luty 2017 / Kuchnia tunezyjska
Tags: Kuchnia tunezyjska, Kaftaji
Kaftaji (كفتاجي) jest to popularne tunezyjskie danie na bazie warzyw. Proste i szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne. Tunezja | Podstawą kaftaji są warzywa (by rais58 ) Do przygotowania ... [ +++ ]
Utworzone: środa, 23, listopad 2016 / Kuchnia Tunezji
Tags: Kuchnia tunezyjska, Szakszuka
Szakszuka (شكشوكة ) to danie wywodzące się z kuchni tunezyjskiej, które obecnie podawane jest w większości krajów Maghrebu. Tunezja | Szakszuka (ang. Shakshouka) (by marckjerland ) Wyśmienita mieszanka ... [ +++ ]
Utworzone: poniedziałek, 07, listopad 2016 / Kuchnia Tunezji
Tags: Kuchnia tunezyjska, Brik
Brik to danie lub raczej przekąska, która przeszła w ciągu ostatnich lat sporą ewolucję. Początkowo był to kawałek mięsa jagnięcego obtoczonego w mące i usmażonego w baranim tłuszczu. Obecnie jest to jedno ... [ +++ ]
Utworzone: wtorek, 25, październik 2016 / Kuchnia Tunezji
Tags: Kuchnia tunezyjska, Harissa
... to jeden ze sztandarowych produktów eksportowych tego kraju. Również na terenie Europy. Jak podają statystyki, w 2008 roku Tunezja wyeksportowała aż 8490 ton harissy. Obecnie pastę tę można nabyć także ... [ +++ ]
Utworzone: poniedziałek, 03, październik 2016 / Kuchnia Tunezji
Tags: Kuchnia tunezyjska, Kuskus
Mesfouf lub kuskus mesfouf (مسفوف ) jest popularnym tunezyjskim daniem. Podstawą tej potrawy jest kasza kuskus, czyli popularny w całym Maghrebie produkt, który posiada zarówno cechy kaszy, jak i makaronu. ... [ +++ ]
Utworzone: środa, 07, wrzesień 2016 / Kuchnia Tunezji
Tags: Kuchnia tunezyjska, Napoje, Boukha
Boukha (بوخة) to tunezyjski słodkawy, bezbarwny alkohol wyrabiany ze sfermentowanych fig. To dość nietypowe zjawisko, że w kraju muzułmańskim produkowany jest tak mocny trunek spirytusowy. Jednakże, jak ... [ +++ ]
Utworzone: wtorek, 23, sierpień 2016 / Kuchnia Tunezji
Tags: Kuchnia tunezyjska, Tajin
... Tajin'u potrzebna jest metalowa blaszka lub naczynie żaroodporne (by lokon ) Sposób przyrządzenia Zanim zaczniemy przygotowywać danie, rozgrzewamy piekarnik do 200oC. Na patelni podgrzewamy olej, ... [ +++ ]
Utworzone: czwartek, 28, kwiecień 2016 / Kuchnia Tunezji
Tags: Kuchnia tunezyjska, Napoje, Herbata
Jednym z najpopularniejszych napojów w Tunezji jest aromatyczna miętowa herbata. Mimo iż jest ona znana we wszystkich krajach Maghrebu, to w każdym jego zakątku smakuje inaczej. Tunezja | Mocna miętowa ... [ +++ ]
Utworzone: wtorek, 22, marzec 2016 / Kuchnia Tunezji
Tags: Kuchnia tunezyjska, Kultura
Kuchnię tunezyjską można określić modnym w ostatnich czasach sformułowaniem: "fusion", gdyż łączy ona w sobie smaki arabskie, śródziemnomorskie i środkowowschodnie. Ponadto widoczne są tu wyraźne wpływy ... [ +++ ]
Utworzone: poniedziałek, 20, lipiec 2015 / Kuchnia Tunezji
Tags: Kuchnia tunezyjska, Napoje, Celtia
... że piwo to będzie produktem luksusowym. Od roku 1996 w browarze zaczęto dokonywać różnego rodzaju modernizacji, których kulminacja przypadła na rok 2001. Obecnie jest to zmodernizowany browar z własnym ... [ +++ ]
Utworzone: poniedziałek, 28, październik 2013 / Newsy z Tunezji
Tags: Newsy z Tunezji, Kuchnia Tunezyjska, Oliwki
Oliwki – jedni kochają ich smak, inni nie znoszą. Te małe zielone lub ciemnofioletowe kuleczki stanowią dodatek do wielu potraw. Często podawane są jako przystawka, w celu zaostrzenia apetytu. Tunezja ... [ +++ ]
Utworzone: środa, 16, maj 2012 / Kuchnia Tunezji
Tags: Lablabi, Kuchnia Tunezyjska
Lablabi (لبلابي) to popularne tunezyjskie danie, którego nazwa wywodzi się z języka tureckiego. W Turcji „leblebi” to po prostu smażona ciecierzyca.  Tunezja | Lablabi zawsze podawane jest na ciepło ... [ +++ ]

Dodaj komentarz ...