Zioła i przyprawy w kuchni tunezyjskiej

01 marzec 2017.

187
com_content.article
(14 razy zagłosowano, średnia ocena 4.71 na 5)
Zioła i przyprawy w kuchni tunezyjskiej4.71 out of 50 based on 14 voters.


Dania kuchni tunezyjskiej charakteryzują się intensywnymi smakami i aromatami. Wszystko dzięki ziołom i przyprawom. Które z nich warto kupić będąc w Tunezji?

Tunezja | Świeży tymianek
Tunezja | Świeży tymianek (by cookbookman )

Harissa

Harissa jest podstawą niemal każdego tunezyjskiego dania. Głównym składnikiem tej pasty są ostre papryczki piri-piri. Harissę dodaje się do: zup, mięs, sosów czy nawet sałatek. Sprzedawana jest w puszkach, słoikach albo tubkach.

Kumin

Kumin jest ważną przyprawą w kuchni arabskiej. Dodaje potrawom niesamowitego smaku i aromatu. Dodatkowo ma też właściwości lecznicze, doskonale zwalcza dolegliwości żołądkowe.

Mięta

Tunezyjczycy uwielbiają pić miętową herbatę, zawsze z dużą ilością cukru, z dodatkiem orzeszków piniowych. Mięta ma właściwości uspokajające, przeciwbólowe, przeciwwymiotne i bakteriobójcze.

Kolendra

Kolendra znana jest i używana na całym świecie. Przypomina pietruszkę, ale w smaku jest nieco bardziej ostra. Dodawana jest pod koniec gotowania do sosów oraz zup.

Tunezja | Kumin
Tunezja | Kumin (by grongar )

Szafran

Szafran jest najdroższą przyprawą na świecie. Nadaje potrawom niesamowity aromat. Najlepiej kupować go w sprawdzonych miejscach, zdarzają się podróbki, które z szafranem nie mają nic wspólnego.

Tymianek

W tunezyjskiej kuchni nie może też zabraknąć tymianku charakteryzującego się lekko pikantnym, ale przyjemnym aromatem. Dodawany jest do potraw z pomidorów, groszku, fasoli albo ziemniaków. Warto wiedzieć, że tymianek ma właściwości rozgrzewające, jest także pomocny przy zatwardzeniach.

Kurkuma

Bardzo popularna w kuchni tunezyjskiej jest kurkuma. Nawet jej niewielka ilość nadaje potrawom piękny, złoty kolor. Warto wiedzieć, że kurkuma ma też właściwości lecznicze – przyspiesza gojenie ran.

Tunezja | Cynamon
Tunezja | Cynamon (by cinnamonvogue )

Czosnek

W tunezyjskiej kuchni bardzo często używa się też czosnku, który nadaje potrawom charakterystycznego, ostrego smaku. Ponadto ma on wiele właściwości leczniczych, np. działa przeciwzapalnie, a nawet podwyższa libido!

Cynamon

Cynamon to przyprawa kojarząca nam się głownie ze słodkościami. Tunezyjczycy używają jej jednak też do dań obiadowych.

Tunezja | Pasta harissa
Tunezja | Pasta harissa (by alper )

Dodaj komentarz ...