Tajin

23 sierpień 2016.

107
com_content.article
(4 razy zagłosowano, średnia ocena 3.50 na 5)
Tajin3.50 out of 50 based on 4 voters.


Tajin (Tadżin) to potrawa powszechnie znana w krajach Północnej Afryki, jednakże tajin tunezyjski jest całkowicie innym daniem niż to, które znamy chociażby z Maroka.

Tunezja | W skład typowego tajin’u tunezyjskiego wchodzą jajka oraz mięso
Tunezja | W skład typowego tajin’u tunezyjskiego wchodzą jajka oraz mięso (by lokon )

Tajin, czyli jajka i ryż

Tajin tunezyjski swoją nazwę wziął od perskiego słowa طاچین, które w wolnym tłumaczeniu oznacza „pieczone danie z ryżu i jajek”. W Tunezji do przyrządzenia tego dania nie jest potrzebne specjalne, stożkowate ceramiczne naczynie, jak to ma miejsce w Maroku. W zupełności wystarczy zwykła metalowa patelnia lub w bardziej nowoczesnej kuchni – żaroodporne naczynie szklane.

W skład typowego tajin’u tunezyjskiego wchodzą obowiązkowo jajka oraz mięso. Zazwyczaj jest to kurczak lub mielona cielęcina albo też w wersji rybnej – tuńczyk. Dodatkami do potrawy są: ziemniaki i zielony groszek. Do przyprawienia używa się mieszanek ziołowych, harissę oraz świeżą natkę z pietruszki.

Samo pieczenie potrawy zajmuje około 30 minut. Pod koniec pieczenia należy całość posypać startym żółtym serem. Tajin tunezyjski przypomina wyglądem zapiekankę lub omlet.

W niektórych tunezyjskich domach i restauracjach przygotowuje się tajin na bazie ciasta do brik, czyli tzw. malsouqa lub inaczej warka (ملسوقة). Kolejne cieniutkie warstwy ciasta smaruje się masłem i przekłada farszem, a następnie zapieka w piekarniku.

Jednym z najbardziej popularnych przepisów jest tunezyjski tajin Sibnekh.

Tunezja | Tajin tunezyjski przypomina wyglądem zapiekankę lub omlet
Tunezja | Tajin tunezyjski przypomina wyglądem zapiekankę lub omlet (by skrb )

Składniki niezbędne do jego przygotowania tajin'u Sibnekh:

  • 1/3 szklanki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek,
  • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę,
  • 30 deko pokrojonego w kostkę mięsa z piersi z kurczaka,
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę,
  • 1 łyżka pasty harissa,
  • 1,5 łyżeczki ras el hanout*,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 1,5 łyżki sosu pomidorowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 pęczek świeżego szpinaku, umytego i posiekanego,
  • 8 jajek,
  • 1 szklanka mrożonego groszku,
  • 1/3 szklanki parmezanu,
  • Szczypta soli i pieprz do smaku.

*Ras el hanout to popularna w Północnej Afryce mieszanka przypraw, w skład której wchodzi około 30 zmielonych ziół (choć bywają i takie, które mają 100 składników). Są trzy podstawowe rodzaje tej mieszanki: Lamrouzia, L'msagna oraz Monuzav. Mieszanki od poszczególnych producentów mają swój niepowtarzalny i unikatowy smak oraz aromat.

Tunezja | Do przyrządzenia Tajin'u potrzebna jest metalowa blaszka lub naczynie żaroodporne
Tunezja | Do przyrządzenia Tajin'u potrzebna jest metalowa blaszka lub naczynie żaroodporne (by lokon )

Sposób przyrządzenia

Zanim zaczniemy przygotowywać danie, rozgrzewamy piekarnik do 200oC.

Na patelni podgrzewamy olej, na którym następnie smażymy ziemniaki na złoty kolor. Następnie odsączamy je z nadmiaru oleju papierowym ręcznikiem lub serwetką.

Później podsmażamy pierś z kurczaka równocześnie z cebulką, tak długo, aż zrobi się szklista. Po około 5 minutach smażenia dodajemy pikantną pastę harissa, mieszankę przypraw ras el hanout, sos pomidorowy oraz trochę wody.Całość doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szpinak i nadal gotujemy. Tak przygotowane danie zdejmujemy z palnika.

W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka, do których następnie wrzucamy zielony groszek, parmezan i podsmażone ziemniaki. Następnie całość przelewamy do żaroodpornego naczynia gdzie mieszamy jajeczną część dania z usmażonym z resztą produktów kurczakiem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W nagrzanym piekarniku potrawę pieczemy przez ok. 15 – 20 minut, tak aby tajin nabrał złocistobrązowego koloru. Danie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy aż wystygnie. Wystudzone podajemy pokrojone na kawałki.   

Tunezja | Podstawowym składnikiem tajinu są jaja
Tunezja | Podstawowym składnikiem tajin'u są jaja (by robandstephanielevy )

Dodaj komentarz ...