Lablabi

16 maj 2012.

120
com_content.article
(8 razy zagłosowano, średnia ocena 4.13 na 5)
Lablabi4.13 out of 50 based on 8 voters.


Lablabi (لبلابي) to popularne tunezyjskie danie, którego nazwa wywodzi się z języka tureckiego. W Turcji „leblebi” to po prostu smażona ciecierzyca

Tunezja | Lablabi zawsze podawane jest na ciepło.
Tunezja | Lablabi zawsze podawane jest na ciepło (by b_2 )

Ciecierzyca to roślina jednoroczna, pochodząca z terenów Azji, gdzie jest niezwykle często uprawiana. Ciecierzyca należy do tej samej rodziny co bób. Jadalne są nasiona ciecierzycy, które zarówno smakiem, jak i wyglądem przypominają groch.

Przepis na lablabi

W wersji podstawowej do przygotowania lablabi, oprócz ciecierzycy, niezbędny jest tylko czerstwy chleb i kminek. Chleb pokrojony w drobną kostkę jest zalewany zupą z ciecierzycy. Mocnego aromatu nadaje zupie kminek. Dodatkowo przyprawia się ją oliwą z oliwek,  solą, sokiem z cytryny, czosnkiem oraz pikantną harissą.

W niektórych miejscach lablabi jest przyrządzane bardziej bogato i dodaje się do niego kapary, tuńczyka lub ugotowane na twardo jajka.

W regionie Bizerte danie to podawane jest w małych okrągłych chlebach, zamiast w ceramicznych miseczkach. Lablabi bez względu na porę roku podawane jest na ciepło.  

Obecnie to stosunkowo proste danie stało się niezwykle popularne. Restauracje, które specjalizują się w przygotowywaniu lablabi nazywane są „lablabistes”. Zupę tę można kupić w całym kraju, nawet na ulicznych straganach z jedzeniem za naprawdę niską cenę.

Tunezja | Lablabi to smażona ciecierzyca
Tunezja | Lablabi to smażona ciecierzyca (by doyland )

Dodaj komentarz ...