Kaftaji

09 luty 2017.

117
com_content.article
(10 razy zagłosowano, średnia ocena 4.10 na 5)
Kaftaji4.10 out of 50 based on 10 voters.


Kaftaji (كفتاجي) jest to popularne tunezyjskie danie na bazie warzyw. Proste i szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne.

Tunezja | Podstawą kaftaji są warzywa
Tunezja | Podstawą kaftaji są warzywa (by rais58 )

Do przygotowania tej potrawy niezbędne są ziemniaki, zielona papryka, jajka oraz dynia.

Wszystko kroi się w grubą kostkę, a następnie smaży. Podsmażone warzywa miesza się razem, a następnie sieka na drobne kawałeczki.

Mieszaninę przyprawia się do smaku solą i sosem pomidorowym. Całość posypujemy na wierzchu natką pietruszki i drobno posiekaną cebulą (najlepiej dymką).

Danie to tradycyjnie podaje się jako dodatek do wątróbki, grillowanych kiełbasek oraz smażonych jajek.

Tunezja | Jednym z głównych składników kaftaji jest dynia
Tunezja | Jednym z głównych składników kaftaji jest dynia (by calliope )

Dodaj komentarz ...