Boukha – alkohol ze sfermentowanych fig

07 wrzesień 2016.

86
com_content.article
(9 razy zagłosowano, średnia ocena 4.33 na 5)
Boukha – alkohol ze sfermentowanych fig4.33 out of 50 based on 9 voters.


Boukha (بوخة) to tunezyjski słodkawy, bezbarwny alkohol wyrabiany ze sfermentowanych fig. To dość nietypowe zjawisko, że w kraju muzułmańskim produkowany jest tak mocny trunek spirytusowy. Jednakże, jak podają statystyki, tylko 6% społeczeństwa tunezyjskiego spożywa alkohol.

Tunezja | Boukha – biała figowa wódka
Tunezja | Boukha – biała figowa wódka (by auselen )

Alkoholowy duch

Nazwa alkoholu wywodzi się z dialektu języka judeo-tunezyjskiego lub judeo-berberyjskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza „alkoholowy duch”.

Alkohol ten otrzymuje się podczas typowego procesu destylacji. Boukha ma od 36 do 40% alkoholu. Jedna z najbardziej znanych destylarni, w której boukha produkowana jest na sprzedaż, znajduje się w La Soukra, nieopodal stolicy kraju.

Narodowy trunek

Boukha jest traktowana jako narodowy trunek, który pity w niewielkich ilościach przed posiłkiem jako aperitif ma zaostrzać apetyt, a po posiłku jako digestif pomaga w przyspieszeniu procesów trawiennych.

Figowa wódka może być podawana sama, w temperaturze pokojowej lub zmrożona, albo jako dodatek do koktajli i baza do drinków. Zazwyczaj boukha przed posiłkiem podawana bywa z zestawem najróżniejszych przekąsek nazywanych kémia. Ponadto wykorzystywana bywa także do zaostrzania smaku sałatek oraz nadania wyrazistości deserów.

Tunezja | Boukha traktowana jest jako narodowy alkohol
Tunezja | Boukha traktowana jest jako narodowy alkohol (by skazar )

Typowe drinki i koktajle przygotowywane na bazie wódki boukha:

Sidi Bou – to drink dla tych, którzy lubią prostotę smaków. Sok lub mieszankę soków owocowych (ananasowy, pomarańczowy, grejpfrutowy, gruszkowy lub brzoskwiniowy) miesza się z alkoholem boukha w proporcji ¾ soku i ¼ alkoholu. Sisi Bou podaje się dobrze schłodzony w wysokiej szklance.

Hammamet – to przepyszny koktajl pity jako aperitif. Aby go przygotować należy zmieszać sok pomarańczowy z boukha w proporcji ¾ soku i ¼ alkoholu, a następnie dodać odrobinę czerwonego syropu grenadine wyrabianego z owoców granatu. Piękny kolor i orzeźwiający smak tego koktajlu powodują, że jest on często zamawiany przez turystów.

Monastir – to koktajl o niezwykłym smaku. Przygotowuje się go w szejkerze intensywnie mieszając, w proporcjach: 1/3 kremu kakaowego, 1/3 śmietany oraz 1/3 wódki boukha. Mocno schłodzony podawany jest w kieliszkach koktajlowych.

Innymi mocnymi alkoholami, które można kupić w Tunezji są: wyrabiany z daktyli 40-procentowy słodki thibarine oraz rodzaj grappy aromatyzowanej różnymi roślinami. Mimo wysokich cen tunezyjskich alkoholi, stały się one jednymi z najczęściej kupowanych przez turystów pamiątek oraz prezentów dla znajomych.

Dodaj komentarz ...